Η Αυστρία

servushellas austria flag

Österreich = ανατολικό βασίλειο

Ως χώρα των βουνών (Land der Berge) αναφέρεται η Αυστρία στον εθνικό της ύμνο και αυτό γιατί κατά 60% είναι ορεινή. Δύσκολο λοιπόν, να αντισταθείς στα χιονοδρομικά της μεγαλεία όπως το Mayrhofen – Zillertal και το Serfaus – Fiss – Ladis, στα οποία βρίσκεις πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.  Ξεχωριστής ομορφιάς επίσης, είναι τα μαγευτικά νερά, τα γραφικά χωριουδάκια και οι αριστοκρατικές της πόλεις, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες ταξιδιώτες. Όποιος ζει στην Αυστρία άνετα βρίσκει τον χρόνο να κάνει μικρές αποδράσεις, εφόσον έχει δίπλα του Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Ιταλία,  Λιχτενστάιν και  Ελβετία.

 Η επίσημη γλώσσα είναι τα Γερμανικά. Αν γνωρίζεις Γερμανικά είναι ιδανικά. Βέβαια θα προβληματιστείς λίγο στην αρχή, διότι οι ντόπιοι δε μιλούν την στάνταρ μορφή των Γερμανικών (Hochdeutsch) που μαθαίνει κανείς, αλλά την αυστριακή διάλεκτο (παρόμοια φάση με τα κυπριακά). Μη φρικάρεις στην αρχή αν ακούς τους Αυστριακούς να πετάνε περίεργες λέξεις και δε καταλαβαίνεις γρι. Στην πορεία θα τα πιάνεις όλα. Σκέψου πως ούτε οι Γερμανοί δε τους καταλαβαίνουν κάποιες φορές.

Πολιτικά πρόκειται για μια ομοσπονδιακή προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία − με πρόεδρο τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν  και καγκελάριο τον Σεμπάστιαν Κουρτς − χωρισμένη σε 9 ομοσπονδιακά κρατίδια. Το καθένα έχει δικό του νομοθετικό σώμα με μικρότερο βαθμό αυτονομίας όμως, απ‘ό,τι άλλα κρατίδια όπως είναι της Γερμανίας. Εκτός απ’αυτό, το κάθε κρατίδιο έχει τη διάλεκτο και τα έθιμά του, οπότε πολλοί ντόπιοι λένε πως είναι σε πρώτη θέση π.χ. Βιεννέζοι και μετά Αυστριακοί.

wdt_ID Κρατίδιο (Bundesland) Πρωτεύουσα (Hauptstadt)

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Αυστρίας,  ο πληθυσμός της ανέρχεται γύρω στους 8,7 εκ. κατοίκους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αποτελούν χριστιανοί και κυρίως καθολικοί. Έντονη παρουσία έχει όμως και ο μουσουλμανισμός, αφού ζουν πολλοί Τούρκοι μετανάστες και άλλες εθνικότητες της Μ. Ανατολής. Την πρώτη θέση μεταναστών κατέχουν οι Γερμανοί, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σέρβοι και στη συνέχεια οι Τούρκοι.

Η οικονομία στηρίζεται ως επί το πλείστον στη γεωργία, στον τουρισμό και στη  βιομηχανία της (μηχανήματα, αυτοκίνητα, χημικά, ξύλα, βολφράμιο, αλάτι, γύψος, άνθρακας).

Η απουσία της θάλασσας είναι αισθητή, όμως οι λίμνες και τα ποτάμια της Αυστρίας έχουν άλλη χάρη! Η μεγαλύτερη λίμνη λέγεται «Neusiedlersee» και βρίσκεται ανατολικά της Αυστρίας στο κρατίδιο Burgenland.  Ακολουθούν οι λίμνες Bodensee, Attersee, Wörthersee, Achensee και άλλες. Δύο από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ευρώπης διαπερνούν τα αυστριακά εδάφη. Το ένα είναι ο Ρήνος, του οποίου ένα μικρό κομμάτι ρέει δυτικά της Αυστρίας. Το άλλο ποτάμι είναι ο πολυαγαπημένος Δούναβης, για τον οποίο έγραψε το γνωστό κομμάτι «Γαλάζιος Δούναβης» (An der schönen, blauen Donau)  ο Αυστριακός  Γιόχαν Στράους.

Ένα αστείο γεγονός είναι ότι πολλοί μπερδεύουν την Αυστρία με την Αυστραλία. Μπορεί ονοματικά να τις χωρίζει μόνο ένα «αλ», γεωγραφικά όμως έχουν απόσταση περίπου 14.000 χιλιομέτρων . Μην παραξενευτείς αν ακούσεις  ερωτήσεις του τύπου «Πώς περνάς με τόση ζέστη;» ή «Τι κάνουν τα καγκουρό και τα κοάλα;». Η κωμική φράση «No Kangaroos in Austria» εκτυπωμένη σε μπλουζάκια, καπέλα, φλυτζάνια κτλ. έχει το λόγο ύπαρξής της.