Η ελληνική πλευρά

 

servushellas vienna greek 1

Περπατώντας στη Βιέννη συναντά κανείς πολλά στοιχεία του Ελληνισμού. Ένα από αυτά είναι η αρχιτεκτονική του Κοινοβουλίου, το οποίο μοιάζει με αρχαίο ελληνικό ναό και έχει το άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Ένα άλλο είναι η ελληνική εκκλησία, η οποία βρίσκεται δίπλα στην οδό Ελλήνων „Griechengasse“. Κατά τον 18ο αιώνα πολλοί Έλληνες έσπευσαν να εγκατασταθούν στην πολλά υποσχόμενη Βιέννη με ιδανικές συνθήκες για εμπόριο. Οι περισσότεροι κατάγονταν από τα τμήματα Θεσσαλία, Ήπειρος και Μακεδονία. Σύντομα δημιουργήθηκαν δύο ιστορικές ελληνορθόδοξες κοινότητες: η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου και η κοινότητα της Αγίας Τριάδας. Η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου ιδρύθηκε πρώτα και  αποτελούνταν από οθωμανικούς υπηκόους, ενώ τα μέλη της κοινότητας της Αγίας Τριάδας διέθεταν την καισαροβασιλική υπηκοότητα και επομένως περισσότερα προνόμια.

Το 1709 η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου ίδρυσε ένα παρεκκλήσι στο πρώην σπίτι του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου.  Σήμερα ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην οδό Griechengasse. O έμπορος Γιώργος Καραγιάννης και η οικογένεια Δούμπα συνέβαλαν στην ίδρυση και ανακαίνιση του ναού. Άλλα σπουδαία μέλη της κοινότητας ήταν ο Ρήγας Βελεστινλής (στους περισσότερους γνωστός ως Ρήγας Φεραίος) και ο Θεόδωρος Καραγιάννης (στην Αυστρία συχνά ακουστός ως Theodor von Karajan).

Η κοινότητα της Αγίας Τριάδας ίδρυσε με τη σειρά της τον ναό με το όνομά της στην οδό Fleischmarkt στα τέλη του 1858. Σήμερα στον πρώτο όροφο της Ελληνικής Εκκλησίας βρίσκονται οι αίθουσες συνεδριάσεων των δύο κοινοτήτων και η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας, Εξαρχίας Ουγγαρίας καὶ Μεσευρώπης. Ο Μητροπολίτης ονομάζεται Αρσένιος Καρδαμάκης. Στον δεύτερο όροφο της εκκλησίας είναι η βιβλιοθήκη και η Ελληνική Εθνική Σχολή της Βιέννης, η οποία είναι η παλαιότερη ελληνική σχολή του εξωτερικού. Η ιστοσελίδα της Μητρόπολης www.metropolisvonaustria.at παρέχει πληροφορίες για το εορτολόγιο, νηστειοδρόμιο, ακόλουθες εκδηλώσεις, την ιστορία της μητρόπολης κτλ.

 

Σίμων Σίνας (1783-1856)

Ερχόμενος στην Αυστρία το 1790 τελείωσε τις σπουδές του και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την επιχείρηση του πατέρα του. Πολύ γρήγορα πήρε στα χέρια του την ιδιοκτησία ενός τραπεζικού οίκου της Βιέννης και έπειτα τη θέση του Υποδιοικητή της Αυστριακής Εθνικής Τράπεζας. Συνέβαλε ως χορηγός στην κατασκευή του νοτίου σιδηροδρομικού δικτύου της Βιέννης, στην κατασκευή της γέφυρας στην Ουγγαρία που ένωνε τη Βούδα με την Πέστη, στην ίδρυση του Πολυτεχνείου της Βιέννης όπως και στην ίδρυση του ναού της Αγίας Τριάδας και σε πολλά ακόμη έργα. Το 1833 διορίστηκε πρόξενος της Ελλάδας στη Βιέννη.  Η οδός Sinagasse στο δημοτικό διαμέρισμα Leopoldstadt έχει πάρει το όνομά του.

 

Ρήγας Βελεστινλής (1758-1798)

Ο Έλληνας ποιητής, συγγραφέας, φιλόσοφος και πολιτικός στοχαστής πέρασε τα τελευταία του χρόνια στη Βιέννη τυπώνοντας τα έργα του. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Βιέννη προετοίμαζε  τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα και περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Για κακή του τύχη, τον παρέδωσαν οι αυστριακές αρχές στις τούρκικες και έτσι μαζί με άλλους επαναστάτες φυλακίστηκε στο σημερινό Βελιγράδι όπου βρήκε φρικτό θάνατο.

 

Η οικογένεια Καραγιάννη

Ο Γεώργιος Καραγιάννης  με καταγωγή από την Κοζάνη ήρθε στη Βιέννη τον 18ο αιώνα. Ήταν έμπορος και πρόεδρος της αδελφότητας του Αγίου Γεωργίου στη Βιέννη. Ο γιος του, Θεόδωρος Καραγιάννης υπήρξε ιστορικός και καθηγητής της φιλολογίας του Πανεπιστημίου Βιέννης και πρόεδρος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.  Ήταν ο προπάππους του διευθυντή ορχήστρας Herbert von Karajan (ιδιαίτερα γνωστός στο Σάλτσμπουργκ). Η οδός Karajan (Karajangasse) στο 20ο διαμέρισμα φέρει το όνομα του Γεωργίου von Karajan ήδη από το 1889.

 

Νικόλαος Δούμπας (1830-1900)

Γεννήθηκε στη Βιέννη το 1830 και προερχόταν από πλούσια οικογένεια. Είναι γνωστός για τις φιλανθρωπικές του δράσεις και χορηγίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο δημαρχείο της Βιέννης, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου και στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης. Αφ΄ότου τελείωσε τις σπουδές του, κατεύθυνε ένα υφαντουργείο στην Κάτω Αυστρία (μία από τις οικογενειακές επιχειρήσεις). Απ’ό,τι φαίνεται κληρονόμησε το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας από τον πατέρα του και ασχολήθηκε με περαιτέρω βιομηχανίες, όπως και με την πολιτική. Ο πολυδραστήριος Νικόλαος Δούμπας υπήρξε επίσης πρόεδρος της ελληνορθόδοξης κοινότητας του Αγίου Γεωργίου. Στενοί του φίλοι ήταν ο Richard Wagner και  ο Johann Strauss. Η κεντρική οδός  στην οποία βρίσκεται το Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης „Musikverein“ φέρει το όνομα του.

 

Ελληνικοί Σύλλογοι

 

Βιέννη:

 

Γκρατς:

 • Σύλλογος Ελλήνων Σπουδαστών και Επιστημόνων Γκρατς – Verein Griechischer Studenten und Akademiker
  vgsag.at
 • Griechischer Folklore Tanzverein „ΠΑΡΕΑ”
  www.parea.at
  PAREA (fb)
 • Griechisch-Österreichische Gesellschaft Graz

 

Λιντς:

 • Ελληνοαυστριακός Πολιτιστικός Σύλλογος στο Λιντς – Österreichisch-Griechische Kulturgemeinschaft in Linz
  www.hellaslinz.com 

 

Ινσμπρουκ:

 • Griechisches Kulturinstitut (Cafe Elektra)

 

Φοράρλμπεργκ:

 

Καρινθία:

 • Griechische Gemeinde Kärnten – Ελληνική Κοινότητα Καρινθίας


Η ελληνοαυστριακή θεατρική ομάδα:


Άλλες ελληνικές ενημερωτικές ιστοσελίδες:


Ελληνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί:


Facebook connecting…Greeks  

 

 

Πηγές:

www.metropolisvonaustria.at