Μετακίνηση

servushellas μετακίνηση 2

 • ÖBB – Österreichische Bundesbahnen –  Αυστριακοί ομοσπονδιακοί σιδηρόδρομοι

Ο μεγαλύτερος πάροχος μέσων μαζικής μεταφοράς σε όλη την Αυστρία. Με την κάρτα “ÖBB Vorteilskarte” έχεις εκπτώσεις σε κάθε αγορά εισιτηρίου. Στην ιστοσελίδα www.oebb.at  μπορείς να βρεις διάφορες προσφορές, ανάλογες διαδρομές κτλ.

 • Westbahn

Στην ιστοσελίδα www.westbahn.at μπορείς να βρεις διάφορες προσφορές. Διανύει συγκεκριμένες διαδρομές προς Σάλτσμπουργκ – Λιντς – Βιέννη και κάνει κάποιες στάσεις ενδιάμεσα. Είναι σχετικά πιο νέα εταιρεία από την ÖBB με εκσυγχρονισμένα βαγόνια, καθίσματα κτλ.

 • Westbus

Τα λεωφορεία αυτά ανήκουν στην ίδια εταιρεία με τη Westbahn. Έχουν διαδρομές προς Γκρατς, Κλάγκενφουρτ, Πράγα κτλ.

 • Flixbus

Προσφέρει καθημερινά δρομλόγια με πολλούς προορισμούς.  Από τη Βιέννη αγαπημένοι προορισμοί είναι: το Μπρνό, η Μπρατισλάβα, η Πράγα, η Βουδαπέστη, κτλ. Για περισσότερες πληροφορίες www.flixbus.at .

 • Τα τραμ

Στην Αυστρία είναι γνωστά ως  „Bim“. Διαφορετικά, μπορείς να παραμείνεις στον όρο „Tram“ ή να πεις „Straßenbahn“. Το πρώτο δημόσιο τραμ  στη Βιέννη έλκονταν από άλογα και κυκλοφόρησε στις 4 Οκτωβρίου 1865 με το δρομολόγιο Schottentor – Hernals. Αργότερα, το  1897 ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο ηλεκτρικό. Τραμ υπάρχουν στη Βιέννη, στο Γκρατς, στο Γκμούντεν, στο Ίνσμπρουκ και στο Λιντς.

 • Fiaker

Έτσι λέγονται οι άμαξες στα  Αυστριακά. Ο όρος όμως προέρχεται από την οδό „Saint Fiacre“, η οποία βρίσκεται στο Παρίσι. Λέγεται πως το 1645, ο Nicholas Sauvage ξεκίνησε να ενοικιάζει βαγόνια τα οποία έλκονταν από άλογα. Το μεταφορικό μέσο αυτό γνώρισε μεγάλη επιτυχία και υιοθετήθηκε και σε άλλες πόλεις. Μία από αυτές είναι η Βιέννη, η οποία παρέμεινε μέχρι σήμερα στην ονομασία „Fiaker“. Μια βόλτα με την άμαξα στη Βιέννη ή στο Σάλτσμπουργκ προσδίδει στους επισκέπτες μια αλλιώτικη, πιο ρομαντική όψη της πόλης. Μια βόλτα των 20 λεπτών στο κέντρο της Βιέννης κοστίζει 55€, ενώ μια βόλτα των 40 λεπτών 80€. Εδώ www.fiaker.at/en/price-list μπορεί να βρει κανείς περισσότερες πληροφορίες πάνω στις τιμές και τα τουρ που προσφέρονται.

 • Αεροδρόμια

Στην Αυστρία υπάρχουν 6 αεροδρόμια. Το αεροδρόμιο με τους περισσότερους προορισμούς  είναι αυτό της Βιέννης. Mετά ακολουθούν το Σάλτσμπουργκ, Γκρατς, Ινσμπρουκ, Λιντς και Κλάγκενφουρτ.

 • Αστικά λεωφορεία

Είναι φυσικά το συνηθέστερο μέσο μαζικής μεταφοράς. Αστικά λεωφορεία θα δεις σε κάθε μέρος της Αυστρίας. Για να βρεις τα δρομολόγια μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη σελίδα www.postbus.at/de.

Βιέννη

Στο www.wienerlinien.at μπορείς να ενημερωθείς για τα δρομολόγια όπως επίσης να αγοράσεις εισιτήρια online.

Λεωφορεία42 ημερήσια και 27 βραδινά λεωφορεία υπάρχουν στη Βιέννη.

Τρένα: Η Βιέννη έχει δύο σταθμούς τρένων. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός  με τα περισσότερα δρομολόγια ονομάζεται „Hauptbahnhof“  και ο  Δυτικός σιδηροδρομικός σταθμός „Westbahnhof“.

Το μετρό: Το μετρό της Βιέννης υπάρχει από το 1978.  Διαθέτει τις 5 γραμμές: U1, U2, U3, U4, U6 ενώ παραδόξως, η U5 κατασκευάζεται αυτό το διάστημα.  Τι έχει παιχτεί με την U5;Αρχικά, υπήρχαν στο πρόγραμμα της κατασκευής του μετρό της Βιέννης 6 γραμμές. Στην πορεία όμως, η γραμμή δικτύωσης της U5 αποδείχθηκε μειονεκτική και εκεί είναι που κόλλησαν οι υπεύθυνοι  και δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα. Το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου όπως και πριν από κάποια Αργία το μετρό της Βιέννης εξακολουθεί να λειτουργεί.

Citybike: Στη Βιέννη υπάρχουν πάνω από 120 σταθμοί ποδηλάτων, από τους οποίους μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να πάρεις ένα ποδήλατο και να κάνεις τη βόλτα σου. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να γραφτείς στο www.citybikewien.at/de. Στην ιστοσελίδα μπορεις επίσεις να εντοπίσεις όλες τις στάσεις που υπάρχουν στη Βιέννη. Με το που δημιουργήσεις τον ιδιωτικό σου λογαριασμό, πληρώνεις € 1 για την εγγραφή και έπειτα το μόνο που χρειάζεσαι για να νοικιάσεις ένα ποδήλατο είναι μια πιστωτική ή αυστριακή τραπεζική κάρτα.Η πρώτη ώρα οδήγησης είναι δωρεάν και μετά ξεκινά η χρέωση. Η χρέωση για τη δεύτερη ώρα είναι 1 ευρώ, για την τρίτη ώρα 2 ευρώ και για την τέταρτη ως εκατοεικοστή ώρα είναι 4 ευρώ την ώρα. Για να επιστρέψεις το ποδήλατο, αρκεί να υπάρχει μια ελεύθερη θέση σε ένα σταθμό Citybike. Η επιστροφή είναι επιτυχής όταν ανάψει το πράσινο φωτάκι.

Car2go: Τι είναι αυτό; Είναι μια εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων, αλλά όχι όποια και όποια. Το λέω, γιατί εδώ γλυτώνεις όλο το τρέξιμο, να πρέπει να πας στο σταθμό ενοικίασης εγκαίρως για να επιστραφεί το ενοικιαζόμενο αμάξι. To Car2go είναι ιδιαίτερα γνωστό στη Βιέννη, αλλά και σε άλλες ευρωπαικές χώρες όπως και στην Αμερική και στον Καναδά. Θα το συναντήσεις στην Γερμανία (Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Μόναχο), Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο, Φλωρεντία, Τορίνο), στο Άμστερνταμ, στη Μαδρίτη, στις Η.Π.Α. (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Ουάσινγκτον) και σε άλλα μέρη.Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή μπορείς να εντοπίσεις το κοντινότερο σε σένα αυτοκίνητο Car2go και είσαι έτοιμος να οδηγήσεις. Με την εγγραφή σου στην εφαρμογή μπορείς να οδηγήσεις σε όλες τις Car2go πόλεις της Ευρώπης. Το καλό είναι ότι μπορείς να πάρεις ένα αυτοκίνητο ό,τι ώρα και ημέρα θέλεις. Δεν υπάρχουν σταθμοί ενοικίασης όπως γίνεται σε άλλες εταιρείες. Πληκτρολογείς στην εφαρμογή τη διεύθυνση στην οποία βρίσκεσαι και εκείνη σου δείχνει που βρίσκονται σταθμευμένα τα πλησιέστερα αυτοκίνητα της. Και η δουλίτσα γίνεται μπαμ μπαμ. Μόλις τελειώσεις τη βόλτα σου, το αφήνεις σε ένα δημόσιο δωρεάν πάρκινγκ και τέλος. Πληρώνεις ό,τι καταναλώσεις.  Η ασφάλιση συμπεριλαμβάνεται στην τιμή.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή:
1. Κατεβάζεις την εφαρμογή Car2go στο κινητό σου και φτιάχνεις ένα λογαριασμό.
2. Σαρώνεις το δίπλωμα οδήγησής σου. Με το που γίνει η έγκριση είσαι ελεύθερος να βολταρίσεις με ένα αυτοκίνητο Car2go. Η εγγραφή κοστίζει 9,00 € (εφ’άπαξ).

Η ταρίφα

Κάθε λεπτό μετράει.  Επιπλέον, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε τέσσερα μοντέλα αυτοκινήτων:

 • Στο μοντέλο αυτοκινήτου smart fortwo πληρώνεις 0,31€ το λεπτό.
 • Στο  μοντέλο A-Klasse πληρώνεις 0,35 € το λεπτό.
 • Στα μοντέλα CLA και GLA πληρώνεις 0,38 € το λεπτό.Βέβαια, αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητο για κάμποσες ώρες, τότε συμφέρει να κλείσεις ένα από τα πακέτα Car2go:

 

Σάλτσμπουργκ

Πληροφορίες για  λεωφορεία, διαδρομές, εισιτήρια στο www.salzburg-verkehr.at.

Λεωφορεία: Οι γραμμές των αποκαλούμενων  OBUS λεωφορείων στο Σάλτσμπουργκ είναι 12.

Τρένα: Στο Σάλτσμπουργκ υπάρχει ένας σιδηροδρομικός σταθμός, ο “Salzburger Hauptbahnhof”.

Citybike: Ο σταθμός ενοικίασης των ποδηλάτων είναι στην πλατεία Hanuschplatz. Οποιοσδήποτε μπορεί να δανειστεί τα ποδήλατα όποτε θέλει και ότι ώρα θέλει. Με το που δημιουργήσεις τον ιδιωτικό σου λογαριασμό στο citybikesalzburg, πληρώνεις € 1 για την εγγραφή και έπειτα το μόνο που χρειάζεσαι για να νοικιάσεις ένα ποδήλατο είναι μια πιστωτική ή αυστριακή τραπεζική κάρτα. Η πρώτη ώρα οδήγησης είναι δωρεάν και μετά ξεκινά η χρέωση. Η χρέωση για τη δεύτερη ώρα είναι 1 ευρώ, για την τρίτη ώρα 2 ευρώ και για την τέταρτη ως εκατοεικοστή ώρα είναι 4 ευρώ την ώρα. Για να επιστρέψεις το ποδήλατο, αρκεί να υπάρχει μια ελεύθερη θέση σε ένα σταθμό Citybike. Η επιστροφή είναι επιτυχής όταν ανάψει το πράσινο φωτάκι.

 

Λιντς

Στο Λιντς υπάρχουν λεωφορεία και τραμ για να μετακινηθεί κανείς. Υπάρχουν περίπου 28 γραμμές λεωφορείων. Τα τραμ χωρίζονται κυρίως σε 5 γραμμές: 1, 2, 3, 4, και 50, ενώ τα βράδια κυκλοφορούν τα τραμ N82  και N84. Ιστοσελίδα για περαιτέρω πληροφορίες: www.linz.at

 

Γκρατς

Οι 24 γραμμές λεωφορείων και οι 6 γραμμές τραμ στο Γκρατς φροντίζουν να φτάσεις έυκολα στον προορισμό σου. Σαββατόβραδα και κυριακόβραδα όπως και παραμονές εορτών μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια από τις 8 νυχτερινές βραδιές. Στο λινκ www.holding-graz.at θα βρεις περισσότερες πληροφορίες.