Σπουδές

servushellas σπουδές

Το να σπουδάζεις σε μια ξένη χώρα με άλλη νοοτροπία και γλώσσα σίγουρα δεν είναι εύκολο. Δες το όμως θετικά! Όλα αυτά θα φανούν υπέρ σου στο μέλλον. Δε λέω, σαν τη φοιτητική ζωή στην Ελλάδα δεν έχει. Όμως, εδώ θα δεις διαφορετικά πράγματα που θα σου ανοίξουν πολλές πόρτες. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που επιλέγουν να σπουδάσουν στην Αυστρία ή έρχονται για να κάνουν Erasmus. Πολλοί μένουν και για πάντα εδώ. Πράγμα κατανοητό.

Στην Αυστρία το χειμερινό εξάμηνο ξεκινάει αρχές Οκτωβρίου και τελειώνει τέλη Ιανουαρίου, ενώ το καλοκαιρινό εξάμηνο αρχίζει το Μάρτιο και λήγει τέλη Ιουνίου. Επομένως ο Φεβρουάριος είναι όλος δικός σου! ;)

Οι σπουδές χωρίζονται σε 3 κύκλους: Βachelor, Μaster, Doctorate / Ph.D. degrees. To Bachelor διαρκεί κανονικά 3 χρόνια, το Master 1-2 και το Doctorate / Ph.D. degree 2-3 χρόνια.  Σε ορισμένους κλάδους όπως είναι της φαρμακευτικής υπάρχουν 2 κύκλοι σπουδών (Diplomstudium), το λεγόμενο Magister και  στη μηχανολογία το λεγόμενο Diplomingenieur_in. Αυτά διαρκούν συνήθως 4-6 χρόνια. Το διδακτορικό (Lehramt), στο οποίο κάνεις Bachelor και Master μαζί, διαρκεί συνήθως 12 εξάμηνα.

Στην Αυστρία δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Παίρνοντας το απολυτήριο μπορείς θεωρητικά να σπουδάσεις σε όποιο πανεπιστήμιο θέλεις. ΑΛΛΆ…Υπάρχει αυτο το αλλά. Για κάποια αντικείμενα μπορεί να χρειαστεί να δώσεις συμπληρωματικές εξετάσεις. Σε κάποια άλλα πάλι όπου οι θέσεις είναι μετρημένες και υπάρχει πολλή ζήτηση, η διαδικασία εισαγωγής είναι πιο ζόρικη. Κάποιες σχολές απαιτούν έναν υψηλό μέσο όρο του απολυτηρίου, κάποιες άλλες πάλι σε βάζουν να δώσεις εισαγωγικές εξετάσεις. Τέτοιοι κλάδοι είναι π.χ. η ψυχολογία, η δημοσιογραφία, η ιατρική κτλ.

Σε σχολές με κλάδους όπως έιναι η αγγλική φιλολογία, η κοινωνιολογία, οι πολιτικές επιστήμες κτλ., οι οποίοι δεν είναι περιζήτητοι δηλ.,  μπαίνεις άνετα, χωρίς επιπλέον εξετάσεις κτλ. Αν δε μπορείς να βρείς σε ποια σχολή ή πόλη προσφέρεται το αντικείμενο που έχεις στο μυαλό σου, μπορείς να κοιτάξεις εδώ.

Όταν αποφασίσεις ποιο αντικείμενο θέλεις να σπουδάσεις, θα πρέπει να κάνεις αίτηση στο αντίστοιχο πανεπιστήμιο. Κανονικά πρέπει να πας αυτοπροσώπως στη σχολή για να κάνεις την εγγραφή. Σε ορισμένα πανεπιστήμια όμως, μπορείς να κάνεις ένα κομμάτι της εγγραφής online και αργότερα να στείλεις τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Καλό είναι να ρίξεις μια προσεκτική ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα της σχολής που σε ενδιαφέρει.

ΠΡΟΣΟΧΉ: Κοίταξε προσεκτικά πότε είναι η περίοδος των εγγραφών. Αν δε προλάβεις, χάνεις το εξάμηνο. Για το χειμερινό εξάμηνο η περίοδος των εγγραφών είναι συνήθως αρχές Ιουλίου με αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά οι ημερομηνίες ποικίλλουν με βάση το πανεπιστήμιο.

 

Τι πρέπει να κρατάς μαζί σου για να γραφτείς σε κάποια σχολή της Αυστρίας:

  • απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • ταυτότητα ή διαβατήριο
  • συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής
  • κάποια κρατίδια ζητούν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων όπως και ένα ελάχιστο όριο μορίων. Διαφέρει από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο.
  • Στα περισσότερα πανεπιστήμια απαιτείται πτυχίο της Γερμανικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον C1, αφού τα μαθήματα τελούνται κυρίως στα γερμανικά. Αν έχεις απολυτήριο από κάποιο γερμανόφωνο Γυμνάσιο (Matura), σαφώς και δε χρείαζεσαι κάποιο επιπλέον πιστοποιητικό για να αποδείξεις τη γνώση των γερμανικών σου.
  • πιστοποιητικό υγείας: Είναι εξάλλου βασική προϋπόθεση για την άδεια διαμονής στην Αυστρία. Ένας φοιτητής μπορεί να ασφαλιστεί με τους γονείς του ή να συνάψει μια φοιτητική Ασφάλιση Υγείας, η οποία κοστίζει 58,39 € το μήνα.

Note: Τα έγγραφα πρέπει να είναι μεταφρασμένα στη γερμανική γλώσσα.

Μόλις γραφτείς επιτυχώς, θα λάβεις και το φοιτητικό πάσο σου (Studentenausweis).

 

Τα δίδακτρα – Studienbeiträge

Οι φοιτητές του ΕΟΧ δεν πληρώνουν δίδακτρα για το κανονικό διάστημα σπουδών και 2 εξαμήνων επιπλέον – που σου χαρίζουν ευτυχώς – παρά μόνο το ποσό των 18,50 € ÖH-Beitrag και 0,70 € ως ασφάλεια κατ’ ατυχημάτων. Αν δε τελειώσεις στο υποτιθέμενο χρονικό διάστημα σπουδών, θα χρειαστεί να πληρώνεις 363,36 € δίδακτρα ανά εξάμηνο και δε νομίζω να το θέλεις αυτό.

 

Φοιτητικό Επίδομα – Studienbeihilfe &  Υποτροφίες – Stipendium

Οι φοιτητές του ΕΟΧ έχουν ίσα δικαιώματα με τους αυστριακούς φοιτητές, αν έστω ο ένας γονέας τους είναι διακινούμενος εργαζόμενος ή αν ο φοιτητής έχει επισκεπτεί κάποιο αυστριακό εκπαιδευτικό ινστιτούτο.Στη σελίδα https://grants.at/en/  μπορείς να ενημερωθείς για τις υποτροφίες που προσφέρονται. Τα μηνιαία έξοδα ενός φοιτητή θα έλεγα πως είναι γύρω στα 500-800 ευρώ.

 

Μέχρι την ολοκλήρωση του 26ου έτους, ως φοιτητής στην Αυστρία έχεις πολλά bonus: εκπτώσεις σε καταστήματα, φεστιβάλ, μουσεία και σημαντικότερα: έκπτωση σε εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.  Η φοιτητική κάρτα (Studentenkarte)  ή αλλιώς κάρτα εξαμήνου (Semesterkarte) συμφέρει πολύ, αφού θα κινείσαι καθημερινά για να επισκέπτεσαι τις διαλέξεις και να κάνεις τις βόλτες σου. Για παράδειγμα η φοιτητική κάρτα για τη Βιέννη ως κύριος τόπος διαμονής κοστίζει 75 € αν την αγοράσεις online και 78 € αν την αγοράσεις στα γραφεία των Μ.Μ.Μ. και αντίστοιχα 150€  και 156 € αν μένεις εκτός. Μπορείς να αγοράσεις την κάρτα για το διάστημα 1 Σεπτεμβρίου-31 Ιανουαρίου ή 1 Μαρτίου-31 Ιουνίου.

 

Βιέννη

Πανεπιστήμιο Βιέννης – Universität Wien
Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής – Medizinische Universität Wien
Τεχνικό Πολυτεχνείο – Technische Universität Wien
Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος – Universität für Bodenkultur Wien
Οικονομικό Πανεπιστήμιο – Wirtschaftsuniversität Wien
Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής – Veterinärmedizinische Universität Wien
Ακαδημία Καλών Τεχνών – Akademie der bildenden Künste
Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Βιέννη – Universität für angewandte Kunst in Wien
Πανεπιστήμιο Μουσικής και Καλών Τεχνών  – Universität für Musik und darstellende Kunst in Wien 

 

Γκρατς

Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής – Medizinische Universität Graz
Τεχνικό Πολυτεχνείο – Technische Universität Graz
Πανεπιστήμιο Γκρατς – Universität Graz (Karl-Franzens-Universität Graz)
Πανεπιστήμιο Μουσικής και Καλών Τεχνών – Universität für Musik und darstellende Kunst Graz 

 


Κρεμς

Πανεπιστήμιο Μετεκπαίδευσης – Universität für Weiterbildung Krems (Donau-Universität Krems)

 

Λέομπεν

Τεχνικό Πανεπιστήμιο – Montanuniversität Leoben 

 

Λιντς

Πανεπιστήμιο Λιντς – Universität Linz (Johannes Kepler Universität Linz)
Πανεπιστήμιο Καλλιτεχνικού και Βιομηχανικού Σχεδιασμού – Kunst Universität Linz

 

 

Σάλτσμπουργκ

Πανεπιστήμιο Σάλτσμπουργκ – Universität Salzburg (Paris-Lodron-Universität Salzburg)
Πανεπιστήμιο Μουσικής και Καλών Τεχνών – Universität für Musik und darstellende Kunst (Mozarteum Salzburg)

 

Ίνσμπρουκ

Πανεπιστήμιο Ίνσμπρουγκ – Universität Innsbruck (Leopold-Franzens-Universität Innsbruck)
Πανεπιστήμιο Φαρμακευτικής – Medizinische Universität Innsbruck

 

 

Κλάγκενφουρτ

Πανεπιστήμιο Κλάγκενφουρτ – Alpen-Adria-Universität Klagenfurt

Πηγές:

https://deutsch.info/el/essentials/austria